Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската

...
Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската
Коментари Харесай

100 години безсмъртие за Патриарха на българската литература - Иван Вазов

Днес се навършват 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература Иван Вазов , който умира на 22 септември 1921 година

Националният книжовен музей обичайно провежда поклонение в негова памет, което ще се организира на гроба на създателя, намиращ се в градинката зад църквата „ Св. София “. На панихидата ще участват представители на Националния книжовен музей, роднини на Иван Вазов , представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще извърши артистът Георги Златарев.

По мотив 100-годишнината от гибелта на поета, в къща музей „ Иван Вазов “ – София ще бъде подредена краткотрайна галерия с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, стратегия на погребението на поета, проведена от Министерство на националното просвещение, лист на Вазовите творби, сложени в гробницата при полагане на тленните му остатъци, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, президентът Румен Радев ще взе участие в церемонията по връчването на втората Годишна премия за нравствен принос на името на поета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е измежду гостите на церемонията.

Наградата за нравствен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондация „ Основа-та “ и за първи път се връчи на 9 юли 2020 година във връзка 170-годишнината от рождението на поета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР